Skip to main content

Máš doma šperk z naší kolekce GENTLE BUT STRONG a nevíš, jak docílit toho, aby byl stále zářivý a krásný, jako když jsi ho uviděla poprvé? Stejně jako se staráš o své zdraví a své tělo, i stříbrné šperky potřebují trochu té péče a lásky, aby nezešedly a stále ti dělaly radost. Jak o ně tedy efektivně a snadno pečovat?

1) Pravidelně je čisti
Všechny tvé oblíbené stříbrné šperky si zaslouží pravidelné čištění, aby si zachovaly svůj lesk a krásu. Po nošení je oplachuj vodou, která z nich smyje nečistoty, flíčky a mastnotu. Alespoň 1x měsíčně je také vhodné je vyčistit kouskem jemné látky nebo speciálním hadříkem na šperky.
Pokud chceš svým šperkům věnovat intenzivnější péči, dopřej jim lázně! 🙂 Smíchej pár kapek jemného tekutého mýdla s vlažnou vodou, šperky na chvíli namoč a poté je vyčisti měkkým zubním kartáčkem. Šperky osuš měkkým ručníkem, případně dolešti leštícím hadříkem a tradá – zase se můžeš těšit z jejich nadčasové krásy a třpytu!

2) Pozor na chemikálie a vlhko
Pamatuj, že stříbrné šperky oxidují. To je přirozená vlastnost stříbra, která není žádnou vadou. Abys této oxidaci zabránila nebo ji alespoň zmírnila, dávej si při nošení pozor na chemické látky jako jsou parfémy, laky na vlasy, tělové krémy nebo čistící prostředky. Ty totiž mohou narušit a poškodit povrch šperku. Nenos své stříbrné šperky ani do sprchy, sauny nebo do bazénu a když se tak stane, očisti je a vylešti do sucha. Dávej pozor i na to, aby nepřišly do kontaktu s potem – necvič s nimi.

K oxidaci může dojít také, když ti šperky dlouho leží ve šperkovnici. Pomůže umytí, zbavení nečistot hadříkem nebo v lázni a následné doleštění. Nikdy se ale nesnaž zčernalý šperk leštit nasucho! Snadno bys ho mohla poškrábat. Nejdřív ho umyj a teprve potom vylešti. Anebo ho rovnou zanes ke zlatníkovi, který mu opět navrátí krásu a třpyt.

3) Ulož je do šperkovnice
Když své šperky zrovna nenosíš, měly by být uschované na tmavém a suchém místě. Úplně nejlepší je, když můžeš každý šperk uložit zvlášť třeba do šperkovnice tak, aby se navzájem nedotýkaly a nepoškrábaly se. U dámských šperků z kolekce GENTLE BUT STRONG se ti může hodit i krásný jutový pytlíček, ve kterém k tobě náš šperk doputoval. Ten můžeš právě využít k bezpečnému uschování náhrdelníku, náramku či náušnic.

4) Když si nevíš rady, profíci pomohou
I přestože si můžeš základní čištění a údržbu svých šperků udělat doma sama, někdy se pomoc zlatníků a šperkařů hodí. Pokud se ti zdá šperk zčernalý a samotné se ti nepodařilo jej vyčistit, můžeš péči svěřit někomu, kdo přesně ví, jak na to. V každém zlatnictví ti šperky dokonale a profesionálně vyčistí a zkontrolují jejich stav

5) Speciální pozornost věnuj pozlaceným verzím stříbrných šperků
O pozlacené stříbro je potřeba pečovat ještě o něco více, neboť pozlacení se časem lehce stírá. Je to přirozený proces – přeci jen se nejedná o celozlatý šperk, ale stříbro s tenkou vrstvou 14k zlata. Abys co nejvíce předešla stírání a šperk ti vydržel dlouho krásný, pečuj o něj pomocí výše uvedených tipů. No a pokud se ti zdá, že pozlacení tvého šperku začíná blednout, můžeš si ho nechat obnovit. Stačí se domluvit s prodejcem, u kterého sis šperk pořídila, případně si dojít do nejbližšího zlatnictví a pozlacení ti zařídí přímo tam.

Zkrátka a dobře. Aby tvůj šperk vydržel krásný co nejdéle, věnuj mu náležitou péči. Sundávej ho při vaření, koupání, úklidu či sportu, pravidelně jej čisti a uchovávej na suchém uzavřeném místě.

Věřím, že tyto tipy ti pomohou udržet (nejen) šperky z naší kolekce v perfektním stavu po mnoho mnoho let. Nezapomínej, že autorské šperky GENTLE BUT STRONG nejsou jen všední ozdobou pro ženy, ale jsou především osobním talismanem ukrývající hluboké poselství, a tak si zaslouží tvou plnou péči a pozornost.

S láskou,
Domi❤️

Přidej svůj komentář